Vind je dit artikel interessant? Like onze pagina en we houden je op de hoogte!

Domotica. Je hebt er waarschijnlijk al vaker van gehoord en misschien ook over gelezen, maar wat is domotica nou eigenlijk en wat kan je er mee? In deze blog ga ik in op drie vragen :

 1. Wat is domotica precies?

 2. Welke raakvlakken heeft domotica met jouw dagelijks leven?

 3. Waarom mag domotica niet in jouw woning ontbreken?

Domotica

Domotica (ook wel huisautomatisering of smart-home genoemd) is een samenvoeging van domus (woning) en telematica. Het staat dus voor het automatiseren van apparaten in je woning. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar zonder dat je het weet heb je waarschijnlijk allerlei ‘domotica’ apparatuur in je woning. Bijvoorbeeld een thermostaat of een draadloze luidspreker. Deze losse toepassingen zijn leuk, maar wat maakt deze apparatuur nou echt slim?

Thermostaat

Thermostaat

Draadloze luidspreker

Draadloze luidspreker

Domotica is veel meer dan een verzameling elektronische apparatuur in je woning. Een goede domotica-installatie zorgt ervoor dat alle apparaten in en rondom jouw woning met elkaar én met jou kunnen communiceren. Zo laat jij de woning voor jou werken wanneer het nodig is en kun je zelf de regie overnemen wanneer je dat wilt. Benieuwd welke raakvlakken domotica heeft met jouw dagelijks leven?

Energie, Comfort en Veiligheid

Je kunt je leven met domotica simpel gezegd op 3 manieren verbeteren. Ten eerste kun je slim en duurzaam besparen op je energie-kosten. Ten tweede kun je jouw ideale comfortabele plek om te wonen (of te werken) creëren met sfeerverlichting, verwarming en ventilatie. Ten derde kun jij de veiligheid garanderen van jezelf, familie en vrienden door ze op tijd te waarschuwen voor brand of ongenode gasten. En dat allemaal automatisch, lang niet gek toch? Ik heb een aantal interessante toepassingen voor jouw woning hieronder op een rij gezet.

Energie

 • Slimme thermostaat. Meten = weten! Je energieverbruik 24/7 inzichtelijk per ruimte en per apparaat. Zo weet je precies waar je in huis kan besparen en kun je direct bijsturen. Zo stem jij jouw thermostaat volledig af op je dagritme. Met dit inzicht kun je tot 15% op je energiekosten besparen.

 • De alles-uit knop. Hiermee zorg je ervoor dat alle sluipverbruikers - zoals lampen, tv, pc, elektrische boiler- worden uitgeschakeld als jij je woning verlaat. Deze kun je ook op je smartphone bedienen en bespaart je tot 10% op je energiekosten.

 • Bewegingssensoren. Hierdoor gaan de lampen en de verwarming automatisch uit wanneer er niemand meer in de ruimte aanwezig is. Dit levert ook nog eens een flinke energiebesparing op!

 
Energie - Slimme thermostaat

Energie - Slimme thermostaat

 

Comfort

 • Slimme verlichting. Hierdoor ben je heel flexibel in het creëren van sfeer in verschillende ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan je woonkamer. De lampen moeten aangaan wanneer je op een knop drukt en dimmen wanneer je televisie gaat kijken. Of als de schemer in de avond valt, springt de buitenverlichting automatisch aan zodat je dierbaren de weg naar de voordeur gemakkelijk vinden.

 • Geo-fencing. Klinkt ingewikkeld? Het werkt heel simpel. Stel je bent op een winterse dag onderweg naar huis na een lange dag werken. Het is -2 buiten. Vlak voordat je thuis bent, springt de verwarming alvast aan zodat je in een lekker opgewarmd huis thuiskomt.

 • Klimaatsensor. De zon schijnt je woonkamer in en het wordt snel warmer. Dan wil je dat de zonwering automatisch naar beneden gaat en dat de ventilatie extra frisse lucht naar binnen blaast. Zo wordt meteen vuile lucht met pollen automatisch vervangen door frisse, gezonde lucht. Een handige manier om je hooikoorts-symptomen binnenshuis te verminderen.

 
Comfort - Klimaatsensor

Comfort - Klimaatsensor

 

Veiligheid

 • Slimme rookmelder. De slimme rookmelder detecteert niet alleen een beginnende brand in de kelder. Deze stuurt ook een signaal naar de sirenes op de bovenverdieping, zorgt dat alle lichten aangaan en de deuren van het slot. Daarnaast worden de rolluiken geopend en de bewoners via de smartphone gewaarschuwd. Wellicht dat je ook de buren automatisch wilt waarschuwen bij een noodsituatie?

 • Slimme intercom met deurslot. Zie op je smartphone wie er voor de deur staat. Ben je op dat moment niet thuis, maar wil je wel opendoen voor de pakketbezorger of de schoonmaakster? Dan kun je op afstand de deur ontgrendelen.

 • Vakantiemodus. Je bent niet thuis en er loopt een onbekende door je tuin. Je wilt dat de buitenverlichting automatisch aangaat en je hier een melding van ontvangt op je smartphone. Je kunt nu beslissen de sirene af te laten gaan en de lichten in je woonkamer te laten knipperen. Met de buitencamera’s bekijk je op afstand of de rust is teruggekeerd.

 
Veiligheid - Slimme intercom met deurslot

Veiligheid - Slimme intercom met deurslot

 

Toekomstbestendig wonen

Of het nou gaat om energie besparen, meer sfeer en comfort in jouw woonkamer of het verhogen van je veiligheidsgevoel, al deze zaken dragen bij aan een fijner huis. Met andere woorden: het levensgeluk van jou en je familie. Wat is er nou mooier dan zo lang mogelijk blijven wonen in je eigen huis?

Dit is misschien wel de mooiste toepassing: ‘langer wonen in je eigen huis door domotica’. Kenmerkend voor zo’n woning is dat ze toegankelijk, veilig en comfortabel is voor iedereen, ongeacht de leeftijd of lichamelijke beperkingen. Ben jij benieuwd hoe je zelf op tijd actie kunt ondernemen om je goed voor te bereiden op de toekomst?

Klein beginnen, groot denken

Drie tips om je op weg te helpen:

 1. Een woning bouwen of verbouwen doen de meeste mensen slechts één keer in hun leven. Bedenk hoe jouw levensomstandigheden kunnen gaan veranderen de komende 10-15 jaar.

 2. Wat is er minimaal nodig om ervoor te zorgen dat je lang(er) in je huidige woning kunt blijven wonen? Denk aan veiligheid en het overnemen van functies die moeilijker worden als je minder goed ter been bent.

 3. Als je besluit je woning aan te passen, schakel dan de hulp in van een professional. Zo kun je samen de juiste voorbereidingen treffen om jouw woning toekomstbestendig te maken.

Ik hoop dat je na het lezen van blog #1 Een slimme woning iets meer te weten bent gekomen over domotica. In blog #2 Een duurzame woning ontvang je 5 tips die je direct geld besparen en meer comfort opleveren.

 

Meer informatie?

Wil je weten waar en hoe jij jouw woning toekomstbestendig kan maken met domotica? Bel Joost gerust via 06-39 79 76 85 of vraag hieronder een vrijblijvend thuisconsult aan.

joostwebsite-small.jpg

Vond je dit artikel interessant en wil je meer weten? Like en volg dan onze pagina en we houden je op de hoogte!

Wil jij reageren op ons artikel, laat je reactie hieronder achter!

Comment